Bahan-Bahan
1/2 ekor ayam
3 ulas bawang putih - dikisar
bawang besar - dipotong bulat
bawang merah - dikisar
1 inci halia
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar madu
tomato - dibelah 4
kulit kayu manis
air - ikut nak kuah banyak atau tak
garam secukup rasa
Method
#1: basuh dan potong ayam sesuka hati kemudian ayam digaram kunyitkan. selepas tu ayam digoreng separuh masak angkat dan toskan dan ketepikan.
#2: tumis bahan kisar tadi sampai naik bau kemudian masukan kulit kayu manis dan bila dah nampa garing masukan air, sos cili, sos tomato, dan madu.
#3: masukan ayam dan biarkan ayam masak sepenuhnya dan perasakan dengan sedikit garam.
#4: akhir sekali masukan tomato dan bawang besar dan bila dah empuk angkat dan ayam siap dihidangkan.
Source: http://www.blogopsi.com/2015/12/resepi-ayam-masak-madu.html
No comments:
Post a Comment